Dýňové menu – rizoto, polévka, cupcakes, čatní a sirup

Každoročně roste popularita dýně Hokkaidó, nejen proto, že ji není potřeba při zpracovávání loupat. Lze z ní připravit mnoho rozmanitých slaných i sladkých pokrmů. My vám přinášíme celé menu včetně receptu na dýňový sirup.

Ostřejší dýňová polévka

INGREDIENCE: dýně Hokkaidó/ mrkve/ voda/ čerstvý zázvor/ mleté chilli koření/ olivový olej/ dýňová semínka/ pepř/ zakysaná smetana (lze vynechat)

POSTUP: Dýni rozpůlíme, ze středu lžící odstraníme semínka a nakrájíme na větší kousky. Asi pět mrkví omyjeme a rozpůlíme. Dýni ani mrkev není potřeba zbavovat slupky. Nakrájenou dýni a mrkev vložíme do větší mísy, zalijeme olivovým olejem, posypeme mletým chilli v množství dle individuální preference a vše pečlivě promícháme. Tím se dostane olej i koření po všech stanách zeleniny, kterou poté vysypeme na pečící papír a vložíme péct do trouby. Jakmile ztmavnou okraje, vytáhneme z trouby, vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a dáme na plotnu vařit. Do hrnce přidáme pět plátků okrájeného čerstvého zázvoru a také trochu čerstvě mletého pepře. Polévku necháme probublávat a mezitím si na pánvi opražíme dýňová semínka. Polévku sejmeme z plotny, promixujeme a servírujeme s kopečkem zakysané smetany a posypanou opraženými dýňovými semínky.

Dýňové rizoto s parmezánem

INGREDIENCE: dýně Hokkaidó/ cibule/ máslo/ suché bílé víno/ zeleninový vývar/ kulatozrnná rýže/ parmezán/ pepř/ sůl/ anglická slanina (lze vynechat)

POSTUP: Do hluboké pánve dáme lžíci másla. Nakrájíme jednu cibuli na kostky a zpěníme ji na pánvi. Poté přidáme dýni Hokkaidó, kterou předtím nakrájíme na malé kostičky. Lehce opepříme, osolíme a necháme vše společně pod pokličkou podusit. Mezitím v hrnci zpěníme další na kostky nakrájenou cibuli a přidáme k ní hrnek rýže. Chvíli společně restujeme a zalijeme hrnkem bílého vína a hrnkem zeleninového vývaru. Jakmile je rýže hotová tak zvaně „na skus“, přimícháme do ní půl hrnku nastrouhaného parmezánu, smícháme s dýňovou směsí, posypeme čerstvě mletým pepřem a servírujeme s plátkem másla a několika hoblinkami parmezánu. Na závěr můžeme ještě na pánvi orestovat několik plátků anglické slaniny a rizoto o ni doplnit.

Dýňové cupcakes z hrníčku

INGREDIENCE: dýně Hokkaidó/ polohrubá mouka/ vejce/ třtinový cukr/ olej/ smetana na vaření/ prášek do pečiva/ mletá skořice/ mletý kardamom/ vlašské ořechy

POSTUP: Dýni nastrouháme nahrubo. Tři vejce vyšleháme s hrnkem cukru a hrnkem oleje. Smícháme dva hrnky mouky s jedním práškem do pečiva a přidáme k přechozímu mixu ingrediencí. Vše důkladně promícháme a postupně přiléváme hrnek smetany. Nakonec vmícháme dva hrnky nastrouhané dýně. Přisypeme lžičku skořice, lžičku kardamomu a hrst nasekaných ořechů. Formičky vymažeme tukem, vysypeme moukou a vlijeme do nich dobře promíchanou směs. Vložíme do trouby a po upečení a vychladnutí servírujeme s kopečkem domácí šlehačky.

Dýňovo-jablečné čatní

INGREDIENCE: dýně Hokkaidó/ jablka/ cibule/ chilli paprička/ celá skořice/ sušené švestky/ ocet/ třtinový cukr/ zázvor/ barevný pepř/ olej/ sůl

POSTUP: Dýni a čtyři velká jablka zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Nasypeme do velkého hrnce, kde předtím na oleji zpěníme na kostičky nakrájené dvě velké cibule. Vše důkladně orestujeme a do směsi přidáme dvě lžíce třitinového cukru, jednu celou skořici, čtyři lžíce octa, půl lžíce soli, lžičku nastrouhaného zázvoru, jednu nasekanou chilli papričku a několik nasekaných sušených švestek. Na závěr přidáme dvě lžičky barevného čerstvě mletého pepře. Vše přivedeme za stálého míchání k varu tak, aby ingredience byly dostatečně měkké a propojené. Můžeme občas podlít vodou. Poté odstraníme z plotny, rozdělíme do skleniček a zavaříme. Servírujeme společně se sýry, ořechy a čerstvým chlebem.

Voňavý dýňový sirup

INGREDIENCE: dýně Hokkaidó/ třtinový cukr/ voda/ pomeranč/ koření dle preference

POSTUP: Upečeme si v troubě na kostky nakrájenou menší dýni (v tomto případě je vhodné slupku oloupat) a poté ji rozmačkáme tak, aby z ní vzniklo pyré. Necháme v hrnci zkaramelizovat hrnek třtinového cukru, přidáme dva hrnky vody, lžíci nastrouhané pomerančové kúry a koření dle osobní preference. Můžeme použít hřebíček, badyán, celou skořici, kardamom nebo například i růžový pepř. Postupně přivedeme k varu a poté přidáme dva hrnky dýňového pyré. Finální směs necháme vychladnout a nakonec přelijeme přes bavlněnou utěrku do láhve. Buď rovnou spotřebujeme, přičemž sirup uchováváme v lednici, nebo za účelem uskladnění zavaříme.

Připravila: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.