Granátové jablko, ovoce bohů i superpotravina

Když se podíváte na dekorativní rostlinu granátovníku obecného známého také jako marhaník, určitě si vybavíte znázornění Evy a Adama v zahradě v Edenu. Jsou totiž vyobrazeni právě pod stromkem granátového jablka, ale to rozhodně není všechno, čím se může tato biblická rostlina pochlubit. Byla to totiž rostlina zasvěcená bohům, pěstovali ji v zahradách i ve starověkém Egyptě a dnes ji považujeme za superpotravinu a superovoce plné vitamínů a minerálních látek. Jednoduše si zaslouží pozornost.

Červená nebo žluto oranžová kožovitá slupka na povrchu bobule skrývá doslova poklad, a kdo jednou granátové jablko pozná a naučí se ho používat v kuchyni, bude se k němu stále rád vracet. Jen těžko totiž najdete dekorativnější ovoce, které se navíc hodí k čerstvé zelenině, divočině i do sladkých dezertů. Je to také základ pro světově proslulý sirup grenadinu a orientální nápoj šerbet. Uvnitř plodu se semena obalená šťavnatou dužninou nacházejí v šesti až dvanácti pouzdrech, a jejich celkové množství bývá hodně nad 500 kusů v jediném plodu, který mívá průměr i více jak 10 centimetrů. Na českém trhu se granátová jablka objevují v podzimních a zimních měsících, je tedy ideální doba na jejich nákup. A jak se pozná kvalitní čerstvý plod, který byste si měli s sebou odnést domů? Stoprocentním ukazatelem není stav slupky, ale spíše hmotnost plodu. Kvalitní plod je totiž hodně těžký. Pokud by byl lehký, znamenalo by to, že je přezrálý a semena již vyschla.

Lyofilizované i čerstvé

Specifická sladko nakyslá chuť granátového jablka bude vždy samozřejmě nejlepší v čerstvém ovoci, které lze i déle jak měsíc skladovat v lednici. Jednotlivá semínka obalená šťavnatou dužninou se používají do ovocných salátků, ale dobře si rozumí i se zeleninou. Dobrou kombinaci vytvoří také se studených kuřecím nebo krůtím masem a svou chutí skvěle podtrhne divočinu. V české gastronomii je ještě stále málo využívané a čeká na objevení, ale jeho potenciál je velký, protože se dá využít i při přípravě dresinků a sladkokyselých omáček k masu i zelenině. Vitamínovou bombu připravíte odšťavněním semen v odšťavňovači. Koncentrovanou šťávou nařeďte studenou minerálkou, přidejte kostky ledu, plátek BIO citronu a lístky čerstvé máty. V posledních letech se můžete seznámit také s granátovým jablkem v lyofilizované podobě, tedy po usušení mrazem. Sušená semínka lze přidat k jinému ovoci do různých snídaňových cereálních směsí.

Zastavuje stárnutí buněk, podporuje imunitu a funguje i jako prevence

To že si granátové jablko vysloužilo přívlastek supervovoce nebo superpotravina není jen tak. Toto ovoce dovážené nejčastěji z Turecka nebo Španělska totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, které na lidské zdraví fungují jako životabudič. Jablko je známé především tím, že vykazuje silné antioxidační účinky. Za touto funkcí stojí látka punicalagin, která bojuje proti volným radikálům v těle působícím negativně na doposud zdravé buňky. Za zmínku ale stojí i další látky obsažené ve sladké šťávě. Ta je totiž bohatá na vitamíny A, B (B1, B2 a B3), E, K a C a z minerálů pak především na vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor a železo. Údajně má až třikrát větší antioxidační schopnosti než proslulé borůvky, které se stejně jako granátové jablko řadí do skupiny superpotravin. Na podzim a v zimě se určitě vyplatí zařadit čerstvé granátové jablko do jídelníčku, protože funguje i jako prevence proti zánětům horních cest dýchacích. Navíc snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, čímž samozřejmě prospívá samotnému srdci. Už v minulosti byl zkoumán vliv na rakovinné buňky, přičemž se zjistilo, že působí proti vzniku rakoviny prostaty a prsu a zároveň funguje jako podpora při léčbě. Tím ale výčet pozitivních vlastností rozhodně nekončí. Dužnina obklopující tvrdá semínka obsahuje téměř 80 % vody a více jak 20 % cukrů. Ačkoliv je šťáva poměrně sladká, je relativně nízkokalorická. Díky 60 kcal na 100 g šťavnatých semen si granátové jablko určitě mohou zařadit do jídelníčku i osoby s redukční dietou.

Jak ještě na vitamíny bohatá šťáva působí na lidské zdraví?

  • Odpuzuje střevní parazity
  • Celkově podporuje obnovu cév
  • I jediná sklenice šťávy podporuje prokrvení srdečního svalu
  • Pozitivně působí na stav a zdraví pokožky
  • Při pravidelném užívá byl zjištěn pozitivní vliv na stav zraku
  • Již dlouhá staletí se používá jako přírodní afrodiziakum

Zajímavosti o jablku králů

  • Granátovník obecný (Punica granatum) pochází z ostrova Sokrota nedaleko Somálska, ačkoliv panuje názor, že jeho původem je oblast Středomoří, kde se této rostlině velice daří.
  • Dá se pěstovat i v našich podmínkách, ovšem pouze jako hrnková rostlina, která se v létě přenáší z interiéru do polostínu na zahradu nebo celoročně pěstovaná ve skleníku.
  • Pokud se pustíte do jeho pěstování, plodů se u mladých rostlin dočkáte jen výjimečně a budou o něco menší, než jste zvyklí ze supermarketu. Stromek při dodržení všech podmínek plodí nejdříve po třech letech.
  • Rozhodně nezoufejte, když se na stromku urodí jen miniaturní plody. Jsou i tak krásné a skvěle se budou vyjímat v interiérových dekoracích z přírodních materiálů.
  • Mladé rostliny lze vypěstovat i ze semen, která jsou dostupná ve specializovaných ochodech většinou na internetu. Před výsevem se ale musí jeden až dva dny máčet ve vodě a poté se další měsíc stratifikují v chladničce.
  • Jak rychle a snadno získat z pevné slupky semena? Plod rozkrojte na půlku, dlaní ho uchopte za řez a horní část lehce poklepávejte třeba vařečkou. Po chvíli začnou semínka vypadávat a ta, co ve slupce zůstanou, budete muset vybrat ručně.
  • Při pěstování v nádobě dodržte tyto zásady – rostlinu letněte na zahradě v polostínu, přímé slunce snesou až letité stromky, pěstební substrát by měl být dobře propustný, lze použít běžný substrát pro pokojové rostliny obohacený o kompost, nezapomeňte na silnou drenáž v podobě štěrku a na jaře rostliny seřízněte na vnější pupen, aby se korunka udržovala stále vzdušná a dobře přístupná pro světlo a vzduch.

Připravila Lucie Peukertová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Správce webu Jakub Mašek - Clocan

Napište nám e-mail na ayurvedicbreakfast@novinynanovinky.cz
Black Swan Media, Na Poříčí 25, 110 00 Praha 1

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.