Asijské polévky zažívají nevídaný boom

banhmi-bun-kitchen-bistro-nahled

Na to jsme se zeptali Linha, majitele nové restaurace Bún Kitchen v Černé labuti, která otevírá již tento v pátek.

V Černé labuti nabídnete Bún polévky. Jaký je rozdíl mezi Ramen, Pho a Bún?
Největší rozdíl je v základním vývaru a v ingrediencích. Ramen je japonská adaptace čínských pšeničných nudlí, vývar se často vyrábí z vepřových kostí, zatímco Pho je typ tradičních vietnamských rýžových nudlí, kdy se vývar obvykle vyrábí z hovězího masa a vůně jsou doplněné badyánem, skořicí a zázvorem. Zatímco Ramen a Pho jsou nudlové polévky, Bún přichází s více variantami. Například, náš hlavní bún je druh suchých rýžových nudlí smíchaných s velkou rozmanitostí zeleniny a výběrem masa; dobře se hodí k hovězímu, vepřovému masu, krevetám a dokonce i vegetariánum k tofu. Vývar je tradičně vyráběn z hovězího, ale nabídneme i vegetariánskou variantu. Bún přináší nejen báječné chutě, ale také dodává vitamíny, minerály a výživu z masa a zeleniny.

Který je lepší? Pho, Ramen nebo Bún?
Neřekl bych, že je někdo lepší, Pho a Ramen jsou skvělí, liší se v metodách vaření. Z mého pohledu je však polévka Ramen tmavší, polévka Pho je mnohem jasnější a bohatší na příchutě kvůli odlišnému způsobu vaření. Pho je poměrně vyvážený v živinách a má méně kalorií. A jak chutná Bún? Přijdte ochutnat k nám do Bún Kitchen v Černé labuti a posuďte sami 🙂

Jste vietnamský rodák, ale v posledních letech jste žil ve Švýcarsku. Jak jste přišel na nápad otevřít restauraci právě v Praze?
Miloval jsem veškerý ruch městského života ve Vietnamu a určitě jsem si užil úchvatnou scenérii Švýcarska, ale právě v Praze jsem našel rovnováhu mezi těmito dvěma prvky a rozhodl jsem se bez váhání usadit se a žít svůj život zde. Vystudoval jsem ve Švýcarsku školu „Hospitality school in Switzerland“, od té doby pracuji v gastronomii. Přinést do Evropy speciality asijské kuchyně  a jednou vybudovat vlastní restauraci — to byl vždy jeden z mých snů. Jsem rád a vážím si toho, že si tento sen můžu splnit právě zde. Praha vítá mnoho turistů z celého světa, jsem si jist, že je to město, ve kterém dokážu kombinovat tradiční vietnamskou kuchyni s moderním životním stylem.

Váš první pocit z Prahy?
Rád bych řekl, že krása Prahy mě opravdu uchvátila. Také zde vidím lidi různých národností, kteří zde velmi tvrdě pracují, aby si splnili své sny. A hlavně je Praha ochotna poskytnout příležitosti bez ohledu na to, odkud jste… když chcete pracovat.

Bún Kitchen Restaurant v Černé labuti, Na Poříči 25.
Otevřeno od 30. srpna, denně od 10—22 h. www.bunkitchen.cz

banhmi-bun-kitchen-bistro
banhmi-bun-kitchen-bistro-2
banhmi-bun-kitchen-bistro-3
banhmi-bun-kitchen-bistro-4

English version

Text Danuše Siering

27. 8. 2019