Laskonku či croissant?

cukrarna-mysak-praha

Jednak kvůli jeho jahodové fasádě a pak kvůli jeho vitrínám, které mě pokaždé vtahují dovnitř. Většinou je poslechnu. O to rychleji v situaci, kdy jsou do Myšáka otevřené dveře, ze kterých se táhnou čokoládovo-kávové vůně podtržené vanilkovo-skořicovými tóny, navíc doladěné karamelem a šťavnatým ovocem.

cukrarna-mysak-praha-croissant-kava
cukrarna-mysak-praha-croissant

Marmeládový dům, jak jej kvůli jeho barvě ráda sama pro sebe nazývám, je neodmyslitelně spojený s poctivým cukrářským řemeslem, které do něj vtiskl František Myšák, jeden z nejznámějších pražských cukrářů, jehož podnik navštěvovali takové osobnosti jako například herec Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo Ema Destinová.

cukrarna-mysak-praha-interier
cukrarna-mysak-praha-2

Na jeho prvorepublikovou cukrárnu zručně navázala skupina Ambiente, která se rozhodla provonět starý dům novými cukrářskými dobrotami. Pod vedením Lukáše Pohla tak vznikají poctivé tradiční české zákusky a pečivo, doplněné o výběrovou kávu. Dveře podniku jsou otevřené každé ráno od půl osmé. Vaší pozornosti by rozhodně neměla ujít originální specialitu podniku, kterou je croissant plněný pribináčkem, slaným arašídovým krémem či jablečnou přesnídávkou. Patřím mezi milovníky croissantů, ideálně však v čisté podobě, takže se většinou rozmanitým náplním a polevám vyhýbám, ale tentokrát jsem si řekla, že do netradiční kombinace s pribináčkem přece jenom půjdu. Nakonec jsem se oblizovala až za ušima, jak se u nás doma říká. Jemná smetanová chuť se stopou vanilky decentně doladila křupavý máslový croissant a dohromady tak vytvořily spojení, na které dokáže velmi snadno vzniknout závislost. V nabídce samozřejmě nechybí ani klasické kousky jako je větrník s dvojitou náplní, křupavá laskonka či rozmanité ovocné košíčky.

cukrarna-mysak-praha-dortik

Cukrárna provozovaná ve dvou patrech je samoobslužná, takže si hosté vybírají a platí rovnou u pultu, ke stolu jim poté jídlo i nápoje přináší obsluha. Specifikem podniku je platební automat, takže se personál vůbec nemusí dotýkat peněz a tím pádem vše působí mnohem hygieničtěji.
 Suroviny si podnik obstarává od farmářů, ke kterým jezdí hlavně pro sezónní ovoce, máslo, smetanu či vejce. Jedině na vlastní chuťové pohárky se přesvědčíte, že jde o poctivé řemeslo, protože budete mít pocit, že chutě jsou plné, hluboké a mají dlouhé doznívání. Alespoň já měla takový dojem, tak si to přijďte také vyzkoušet!

mysak.ambi.cz

Text Barbora Vojtová Foto Myšák

2. 8. 2019