#restartpodnikani Základem je rovnováha, krize – nekrize

„Vše, co dělám, dělám s láskou a doporučuji s úsměvem,“ říká Jana Kolrusová, lektorka a majitelka společností Fit, zdraví, výživa®, Dandelion a První pampeliškové kavárny v Česku. Na co se během krize odbornice na výživu zaměřila a nač se jí lidé nejvíc ptali?

Jak se lidé stravovali během krize – řešili víc to, co jí nebo naopak kupovali spíše akční a levnější potraviny?

Období krize bylo velmi složitým obdobím pro každého z nás. To se samozřejmě odrazilo také do přemýšlení o stravování, a tedy i do nákupu potravin. Kvalitní potraviny nám mohou pomoci nejen prodloužit život, ale také jej vybavit co do prevence onemocnění. Já osobně vnímám veřejnost ve dvou skupinách. První z nich zahrnuje lidi, kteří chápou stravu jako součást životního stylu, který může vylepšit jeho kvalitu. Ti v období krize nakupovali kvalitnější potraviny – hlavně od lokálních farmářů a zemědělců. Druhá skupina lidí vnímala krizi jako finanční a kupovali spíše levnější potraviny a velké množství.

 Jana Kolrusová.

Přispěla krize k hlubšímu přemýšlení o zdraví?

Určitě! Když se podíváte na to, jak široký sortiment a kolik druhů potravin nabízí supermarkety, spousta lidí ve finále nakupuje podle toho jak hezký obal či etiketu potravina má. Problém je v tom, že složení už málo kdo čte. V období krize lidé pochopili, že oni sami musí udělat co nejvíce pro své zdraví, aby se onemocnění vyhnuli. Jejich dotazy pak logicky mířily k tomu, jaké potraviny zvyšují imunitu a pomáhají v prevenci onemocnění.

Na co a koho se zaměřují vaše služby?

Poradenská činnost je pro ty, kteří trpí onemocněním diabetes, na vysoký krevní tlak, cholesterol a mají problémy s nadváhou. Zaměřuji se také na sportovce a děti. Právě u nich špatné stravovací návyky začínají. Přednáškovou činnost směřuji na prevenci zdraví, základy výživy a související. Připravuji i přednášky a výukové hodiny pro mateřské a základní školy na jimi vybrané téma. Mimo svých poradenských, školitelských a vyučujících služeb, vlastním První pampeliškovou kavárnu v české republice, kde vyrábím unikátní výrobek, který je zaměřen na prevenci zdraví. Jedná se o bezkofeinovou variantu kávoviny z praženého kořene smetánky lékařské. Míchám bylinkové čaje a pražím kávová zrna metodou Fluid Bed. Naše výrobky se pravidelně účastní různých soutěží a získávají ocenění jako Česká chuťovka, regionální potravina, MLS Pardubického kraje a jiné.

Jak jste fungovala během krize?

Asi nejvíc jako matka a učitelka mé devítileté dcery. Velká část mé práce se přesunula na poradnu a dotazy lidí na prevenci zdraví a výrobu pro náš eshop, přes který lidé hodně nakupovali. Sama jsem věděla, že je třeba si navzájem pomáhat, a tak jsme v naší kavárně umožnili prodej výrobků místních farmářů a zemědělců, který funguje dále i po krizi a stále se zvětšuje zájem o ně. Nejen u místních lidí.

Musela jste nějak změnit vaši strategii a služby?

Samozřejmě. Je zapotřebí se přizpůsobit době, trendům a tomu, co si zákazníci žádají. V nejbližších týdnech chci představit veřejnosti a našim zákazníkům novou linii revolučních opakovaně plnitelných kapslí pro kávovary, do kterých mohou zákazníci používat i naše výrobky. Tato linie bude šetřit nejen peněženku, ale také životní prostředí.

Jaké jsou aktuální trendy ve výživě a zdraví a liší se Česko v tomto nějak od světa?

Trendy jsou, byly a budou neustále. Já propaguji myšlenku, že základem prevence zdraví je vytváření rovnováhy. Když to lidé dodržují, funguje to skvěle jako prevence civilizačních chorob, nadváhy, lepší pohyblivosti a celkově kvality jejich života. Co se mi líbí v jiných zemích je právě způsob výuky základům zdravé výživy již u dětí v předškolním a školním věku. Právě děti by měly dostávat informace o tom, jak o své zdraví pečovat. Protože pokud oni budou vědět, naučí to své děti a ty zase své. Díky takovému principu se může obezita lidí snižovat.

V čem je váš přístup odlišný od konkurence?

Ať vezmu oblast poradenskou, výukovou, výrobní nebo řídící, vždy sázím na kvalitu a poctivou práci. Vyrábím poctivé výrobky z kvalitních surovin, předávám každému jasné a konkrétní informace ověřené nejen na mé rodině, ale i klientech.

Máte nějaké základní rady ve smyslu čím začít, když chce člověk žít o něco zdravější život?

Každý jsme originál, a tak i přistupuji ke každému svému klientovi. Ale obecně lze říci, že základem je rovnováha. Pravidelná pohybová aktivita, střídmost v jídle, dostatečný příjem tekutin. Nesmíme zapomínat také na duševní rovnováhu ve smyslu pochopení, vnímání radosti, úsměv na tváří a poděkování za každý den. To je můj recept!

Více najdete zde.

11. 8. 2020